Alegerea unei canapele poate părea o sarcina simplă dar se poate dovedi una dintre cele mai importante decizii pe termen lung pe care o poți lua.
Trebuie să iei în calcul că o canapea poate fi piesa centrală a livingului tău, va fi locul în care te vei relaxa după o zi obositoare sau locul din care vei vorbi cu prietenii sau colegii de lucru, față în față sau prin videoconferințe.
Dacă spațiul tău este limitat (toți ne lovim de această problemă), o canapea extensibilă poate fi locul în care să găzduiești musafirii care rămân peste noapte.
După cum vedem, cu cât ne gândim mai mult, cu atât avem mai multe aspecte de luat în considerare în alegerea canapelei perfecte pentru noi.
Uite câteva sfaturi pentru a iți fi mai ușor să faci alegerea potrivită:
1. Gândește-te la stilul tău de viață
Înainte de a te gândi la modele și culori stai puțin și gândește-te la stilul tău de viață, la activitățile zilnice și la cât timp petreci în apartament. Dacă ai o familie numeroasă sau ai de multe ori prietene care vin la tine în vizită poate că ai nevoie de o canapea mare sau de un colțar pentru a putea aranja pe toată lumea în jurul măsuței de cafea. Pentru situațiile în care sunt mai mulți musafiri te poți gândi la un braț cu tabureți pentru canapea sau colțar și astfel vei mai avea două locuri suplimentare care te vor salva din situațiile în care trebuie să fugi să imprumuți două scaune din vecini.
Dacă ai copii mici sau animaluțe de companie te poți gândi la un set de huse suplimentare sau la stofe rezistente la curățări multiple și la agățături. Timpul pe care îl petreci gândindu-te înainte la ce vei avea nevoie de la o canapea sau un colțar iți va asigura un confort sporit în anii în care vei utiliza acel produs și iți vă face mai ușoară alegerea atunci când ajungi în magazinul de mobilă.
2. Alege cu atenție peretele sau locul în care vei poziționa canapeaua
Ca să știi ce fel de canapea sau colțar ți se potrivește și care sunt cerințele speciale de care poți să ai nevoie în momentul în care te gândești să alegi produsul trebuie să te gândești unde în încăpere o vei poziționa. O canapea care stă în mijlocul camerei, cu spatele la vedere trebuie să arate bine din orice poziție. Este bine să te gândești la acest aspect, să verifici în magazin dacă iți place cum arată din spate canapeaua pe care te gândești să o comanzi, iar daca nu îți place să întrebi dacă acest aspect se poate modifica pentru a se potrivi locuinței tale.
La fel când alegi un colțar, trebuie să te gândești pe care parte se potrivește mai bine colțul, să fii atentă să nu blochezi accesul către ușile de la balcon sau către celelalte încăperi. De asemenea, ar fi o idee bună să vezi dacă ai în apropiere o priză pentru momentele în care ai nevoie să pui la încărcat laptopul sau telefonul. Poate ar fi o idee bună să ceri la magazin montarea unei prize și a unor incarcatoare USB în brațul sau spătarul colțarului.
3. Măsoară, măsoară, măsoară
Desi ești convinsă că ai măsurat bine, nu strică să mai verifici odată. Toate produsele se pot realiza la dimensiunile care ți se potrivesc dar costurile și bătaia de cap pentru a le modifica după ce s-au livrat și vedem că era bine să măsuram mai atenți sunt foarte mari.
Pentru canapelele și colțarele mai mari este bine să măsurăm și ușa de acces, casa scării dacă locuim în bloc la etaj și virajele pe care trebuie să le luăm în locuință că să ajungem la locul de amplasare al canapelei. Dacă oferiți toate detaliile în magazin, producătorul va putea organiza livrarea și coletarea produsului în cele mai bune condiții. Spre exemplu, daca ai un hol îngust în fata ușii de la intrare este bine să spui asta în magazin pentru ca producătorii să poată organiza cum iți livrează produsul pentru a putea intra cu el pe ușă.
4. Analizează tipurile de stofe care sunt disponibile
Alegerea stofei potrivite pentru tine se vă dovedi importantă pe termen lung. Dacă ai animalute de companie este bine să vorbești cu oamenii din magazin să te îndrume către stofe „Pet friendly” care sunt mai rezistente la agățare și se curăță mai ușor. În cazul în care poziționezi canapeaua sau colțarul în apropierea unei ferestre și vei avea câteva ore pe zi în care soarele va bate pe o secțiune a canapelei este bine să soliciți stofe cu tratament UV pentru a evita situațiile în care porțiunile colțarului unde bate soarele zilnic se vor decolora și după câțiva ani vor arăta diferit de restul colțarului.
Daca știi că adesea veți sta la o poveste și un pahar de vorba sau la o cafea în jurul canapelei, poate este o idee bună să alegi o stofa „Easy clean” sau „Water resistant”. Deși aceste stofe nu iți garantează că le poți spală zilnic, te pot salva în situațiile în care se varsă accidental ceva și se curăță rapid.
5. Alege culoarea care se asortează cu restul încăperii
Dacă încăperea în care puneți canapeaua este foarte luminoasă, puteți alege atât o culoare închisă cât și una deschisă pentru canapea. Deoarece stofa absoarbe lumina, în încăperile mai puțin luminoase, se recomandă o canapea mai deschisă la culoare.
Se poate alege o culoare neutră pentru canapea, și se poate asorta la culorile pereților, ale draperiei sau ale covorului prin materialul folosit la perne.
Dacă pereții încăperii sunt albi, puteți alege o culoare mai aprinsă pentru canapea.
6. Stilul încăperii determină care canapea se potrivește
Pe lângă utilitate, trebuie să te gândești și la stil. Canapeaua trebuie să se potrivească cu restul încăperii. Daca ai nevoie de o canapea extensibilă, vei putea să asortezi canapeaua cu restul încăperii prin tipul de braț pe care îl alegi.
Într-o încăpere cu pereți albi și mobilier minimalist vei putea alege un braț simplu, cu linii drepte. Daca încăperea ta are draperii mari, cu modele și covoare probabil că s-ar potrivi mai bine un braț rotund, cu capse decorative cu un aer clasic.
La cameră mică cu necesitați de optimizare a spațiului ar trebui să încerci niste brațe cu bibliotecă la care pe lângă partea de utilitate vei avea parte și de o notă de eleganță.
7. Așează-te pe canapea
Desi trăim într-o era a vitezei, unde tot mai multe aspecte ale vieții se mută în digital, o canapea este un lucru tangibil, pe care îl vei atinge pe toată durata folosirii.
Este important când mergi în magazin să te așezi pe canapeaua care iți place. Poți să te întinzi, să te tolănești. Vei petrece mult timp pe aceasta canapea, este important să iți placă.
Șezutul este prea tare sau prea moale? Vorbește cu oamenii din magazin, ei iți vor arăta opțiunile disponibile pentru a realiza produsul potrivit pentru tine. În caz că ai dori o perniță la cap sau la spate, niste perne mai înalte, mai ferme sau mai moi, trebuie să te gândești cât timp ești acolo și să le ceri asta producătorilor.
Dacă ții cont de aceste aspecte, vei face alegerea potrivită și te vei bucura în liniște și confort de canapeaua ta timp de mulți ani.
Comments